Източник на изображението: https://www.pexels.com/ Горите имат голямо влияние върху формирането

...
  Източник на изображението: https://www.pexels.com/
Горите имат голямо влияние върху формирането
Коментари Харесай

Гората е източник на енергия и живот

 

 Гората е източник Източник на изображението: https://www.pexels.com/

Горите имат огромно въздействие върху образуването на околната среда и са в положение да повлияят на фактори като температура и мокрота на планетата. Т.е., колкото по-малко залесени площи, толкоз по-трудно търпими условия в топлите климатични зони на земята, толкоз повече свлачища и наводнения. Благодарение на корените на дърветата процесите на ерозия на почвата се забавят. Гората е източник на сила и на хладина в горещите региони.

имат основна роля за кръговрата на водата, за салдото на въглерода, азота, кислорода, фосфора, сярата и доста други детайли на живота.

Гората е източник с незаменима стойност в природата и човешкия живот

Необходимо е да се прави оценка огромното значение на гората в живота на индивида и животните. Този натурален бранител на околната среда играе значима роля в пречистването на всички типове физични и химични замърсители. Дърветата обезпечават местообитание за всички типове растения и животни. Гората е източник и дом на вълшебни и лечебни растения, горски плодове, гъби и ядки. Тя е скъп запас, основан от самата природа, и замърсяването му може да докара до съществено нарушение на екологичния баланс на цялата планета.

Гората е източник на О2 и озон, без нея хората и животните нямаше да има въздух за дишане и почвата нямаше да има нужния набор от хранителни субстанции за растежа и развиването на избрани култури. Дърветата обезпечават нужната дървесина за създаване на здания и произвеждане на хартия и така нататък Благодарение на свойствата на кореновата система се предотвратяват доста естествени бедствия, в това число наводнения, защото корените всмукват непотребната влага.

Дърветата са естествени въздушни филтри

Дърветата „ вдишват “ въглероден диоксид от въздуха и отделят О2, което е жизненоважно изискване за съществуването на организмите на планетата. Те оказват помощ за филтриране на въздуха от разнообразни токсични съединения, в това число серен диоксид, азот, въглероден оксид и други. Растителните маси гълтам и съхраняват силата на Слънцето. Температурният режим на планетата също зависи от количеството зелени площи.

Освен Слънцето, водата и храната, гората е източник на сила за индивида

Всеки знае обстоятелството, че в гората постоянно е хладно и се диша по-лесно, даже не трябва да мислим какво ще се случи с температурата на въздуха, в случай че всички зелени площи на Земята изчезнат. Засаждането на дървета в градските региони може да помогне за намаление на високите температури, защото високите здания от бетон и цимент, както и асфалтовите улици в допълнение спомагат за жегата, а в сянката на парковете и в лоното на природата човек постоянно се усеща спокоен и предпазен.

 гората е източник на живот Източник на изображението: https://www.pexels.com/

Горите са незаместим естествен запас

Ролята на гората в живота на хората не може да се оцени като нещо недвусмислено, защото този запас се употребява в разнообразни промишлености. Дори в антични времена хората са събирали гъби и горски плодове, ловували са диви животни, гората е била главният пазител и бранител. Но тези функционалности не се лимитират до това. Една от най-важните области на потребление на тези зелени площи е производството на разнообразни медикаменти.

Преди появяването на актуалните лекарства хората са употребявали даровете на гората, с цел да се лекуват от доста заболявания. В днешно време доста козметични компании употребяват натурални масла и съставки при производството на своите артикули.

Дърветата работят и като звукови бариери. Те защищават от шума, приближаващ от транспортните средства и индустриалната активност.

Не опазим ли горите – ще погубим живота на човечеството!

 гората е източник на живот Източник на изображението: https://www.pexels.com/

Нерационалното потребление на естествените запаси последователно унищожава дивата природа и заплашва съществуването на човечеството. Човешкото въздействие върху гората би трябвало да се демонстрира освен в заличаване, само че и в основаване. Много е значимо броят на отсечените дървета да е еднакъв на броя на новозасадените. Този жизненоважен запас би трябвало да бъде завещан от бъдещото потомство, което освен ще употребява, само че и ще се грижи за това естествено благосъстояние, тъй като гората е източник на сила и живот.

През последните 50 години общата повърхност на горите понижава със застрашителни размери. Биоразнообразието на планетата значително зависи от положението на горите. Колкото по-богато е разнообразието от форми на живот, толкоз по-голяма е опцията за медицински открития, икономическо развиване и отговори на въпроси по отношение на изменението на климата.

Гората е източник на сила. Гората се счита за люлката на човечеството и неговата просвета, тя е от решаващо значение за оценката на равнището на стопански живот в целия цивилизован свят.

В момента горите заемат 60% от девствената растителност на нашата планета. 21 век се характеризира с динамично повишаване на популацията на земното кълбо. В същото време търсенето на потребителски артикули се уголемява доста. За да задоволи многочислените си потребности, обществото употребява силата на естествените запаси. Гората обаче не би трябвало да се преглежда като изобилен и възобновим запас.

 гората е източник на сила Източник на изображението: https://www.pexels.com/

Съществува забавен обстоятелството, че няма две идентични дървета

Основната причина хората да обичат дърветата е освен, че са красиви, величествени и неповторими, тъй като няма два идентични екземпляра на света, само че и че гората е източник на сила за индивида от незапомнени времена. Има такова изказване: в случай че човек е болен и се усеща зле и изтощен, то щом откри уместно дърво и го прегърне, дървото има способността да поеме и всмуква от болката и страданието на индивида.

Невероятната мощ на някои представители на растителния свят, височината и продължителността на живота, които от време на време могат да доближат няколко века, би трябвало да ни е спомагателен претекст да почитаме тези творения на природата. Човек постоянно изпитва прочувствена връзка с дърветата, които е засадил и до които са минали годините на детството и младостта му. И това не е инцидентно, тъй като гората е източник…

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР